Sandisk Sansa Clip+

Po více než 5 letech provozu mi odešel starý dobrý mp3 přehrávač Emgeton E2 Cult.

Emgeton E2 Cult

Teda ne úplně, můžu ho dál bez problémů používat jako diktafon (mimochodem velice schopný) či jako 1GB flešku, ale jako přehrávač už nikoliv, neboť zvukový výstup se odporoučel a kupodivu nepomohly ani mé vysoce odborné snahy o jeho záchranu:) Jelikož stále nemám telefon, který by ho dokázal nahradit (a doufám, že ještě nějakou dobu mít nebudu, protože můj Siemens je prostě fajn), musel jsem se poohlédnout po něčem novém. Požadavky byly následující: malý a lehký (aby mě netížil na krku - při ježdění na jednokolce ho totiž nemůžu mít v kapse; když jsem to poprvé zkusil, tak jsem si během pár minut několikrát zachytil za kabel od sluchátek a div si nenatrhl ucho či sluchátka), ne zbytečně drahý, zvládající mass storage a adresářovou strukturu (já na nějaké tagy, playlisty a podobné věci nehraju, poslouchám především všemožné podcasty, takže se orientuji podle složek a názvů souborů) a napájený AAA bateriemi (nedávno jsem si do Emgetonu koupil tisícovky od Sanya a jiné využití pro ně nemám a taky mám rád hned po ruce náhradní zdroj energie). Poslední podmínka se bohužel ukázala jako nereálná, páč výrobci jsou trotlové a všude cpou pevně vestavěné dobíjecí akumulátory:( Pravda, pár přehrávačů na baterky jsem našel, ale šlo o ty nejlevnější šunty s vestavěným USB konektorem (se samozřejmě krásně ztratitelnou krytkou), takže byly ještě k tomu dost velké. Tohle rozhodlo o tom, že jsem nakonec nevzal tento přehrávač od Sony,

Sony Walkman NWZ-B162

který se mi celkem líbil a byl překvapivě levný. Ale to by musel končit tím kulatým tlačítkem a ne tam mít ještě tu USB obludnost zvětšující ho o dobrou třetinu. Naštěstí jsem záhy narazil na Klipíka a bylo vymalováno. V tomto eshopu jsem si ho za krásných 947Kč pořídil.

Balení

Jako dárek jsem navíc dostal toto velice elegantní a na Clip perfektně padnoucí pozdro:)

Prý univerzální pouzdro na MP3 přehrávače

ZDE dávám link na diskuzi, která mě přiměla si ho koupit a kde si člověk přečte vše potřebné. Já to jen tak stručně shrnu a přidám své dojmy.
I když jsem na fotkách viděl, jak je přehrávač malý, stejně mě jeho velikost mile překvapila. Čekal jsem, že co do objemu bude srovnatelný s mým Cultem, který jsem považoval za velmi malý přehrávač, ale jak je na fotce vidět, Cult je proti němu těžká váha (a to doslova, aspoň nějaká výhoda toho Li-on akumulátoru).

Clip+ vs Cult

Zpracování je kvalitní, jen mě mrzí lesklá přední strana, na které je vidět každá nečistota. Kdyby byl celý přehrávač z matného plastu, jaký je použit všude jinde, bylo by to praktičtější, ale taková je holt doba, viz odporné lesklé notebooky. Středový kříž jde pěkně ztuha (ale ne nepříjemně), takže není potřeba přístroj zamykat, když ho máte někde v kapse, a můžete ho bez problémů ovládat. Jen by nemusel tak hlasitě cvakat. Vývodu na sluchátka do strany jsem se ze začátku obával, ale je to v pohodě. Při držení v ruce by teda byl lepší nahoře, ale když ho spustím na dno kapsy, kabel vede pěkně přímo nahoru (pokud samo nemáte L-kový jack sluchátek), ovládání hlasitosti je dole, takže se dá dobře nahmátnout (i když je hrozně malinké, takže přes silnější oděv či v rukavicích to bude téměř nemožné) a tím, že takto leží na své delší straně, nemá tendenci se převracet.

SanDisk Sansa Clip+

Co mě ale hodně sere je neoddělitelná klipsna na zadní straně. Předchůdce jí oddělitelnou měl, ale asi nedržela podle představ či jen museli za každou cenu přijít s nějakou změnou, tak jí přidělali na pevno. Je to ohromná škoda, protože tak zvětšuje hloubku celého přístroje o dobrou třetinu. Bez ní by byl skutečně miniaturní. Měl jsem sto chutí jí ihned odstranit, jenže… Tím, že Clip nemá žádné očko pro poutko, neměl bych ho kam uchytit a jak si ho pověsit na krk. To očko si teď vyvrtám do té klipsny. No a taky jsem viděl pokusy lidí, kteří jsou z toho nadšeni stejně jako já a není to hezký pohled:)

Pokusy o odstranění klipsny

Skoro to až vypadá, že ta kovová pružinka je přímo zatavená v zadním plastu, páč kdyby byla jen nějak přilepená na povrchu, musela by jít odříznout a nezůstal po ní takový kráter. Ale třeba to jen nikoho nenapadlo a všichni se to nejdříve snažili ukroutit:) Já na to teda zatím dlabu a budu to řešit, až se začne viklat nebo tak něco.

Ze všech stran

Jako všichni ostatní, i já jsem si tam po prvotním vyzkoušení orig. fw nahrál ten neoficiální od Rockboxu. Stručný a stále funkční (sám jsem podle něj jel) popis najdete v tom fóru na straně 27. Clip poté při zapnutí bootuje primárně do něj, ale stačí při zmáčknutí zapínacího tlačítka podržet směr doleva a jste rázem v původním fw. Vedle stopadesáti nastavení všeho možného (manuál tvůrců je naštěstí pěkně podrobný a občas se hodí, protože účel ne všech funkcí člověk hned pochopí) potěší hlavně spousta témat hlavní přehrávací obrazovky, kde si vybere jak ten, kdo chce vidět kdejakou blbost, tak člověk jako já, který upřednostňuje minimalismus. OLED displej je fajn, jen není na ostrém denní světle zase tak dobře čitelný a když se vypne, samozřejmě nevidíte nic. Směr dolů však při krátkém zmáčknutí nic nedělá, takže si ho tak můžete vždy pohodlně rozsvítit (ale nastavit se dá třeba i to, že po prvním zmáčknutí jakéhokoli tlačítka přehrávač nezareaguje a jen se rozsvítí displej – podobných „blbostí“ je tam spousta a díky tomu se jeho prostředí může snadno přiblížit k vašemu vysněnému, které byste v přehrávači chtěli mít).

Dvoubarevný OLED displej s tématem Simplest

Clip startuje velice rychle, za 3s po zmáčknutí tlačítka už hraje. Chvíli to trvá jen po jakékoli změně obsahu paměti, jenže to se přehrávač automaticky zapne ihned po odpojení od PC, takže při příštím spuštění už čekat nebudete. Také jsem si oddychl, když jsem Clipa v polovině dvouhodinového podcastu vypnul, že po zapnutí pokračoval tam, kde jsem v poslechu skončil. To se asi většině zdá jako úplně normální věc, ale já si musel u Cultu zvyknout, že cokoli delšího (odhadem +30 minut) nebyl schopen navázat ve správný čas (zvolil úplně náhodný), takže jsem si při takovém vypnutí musel vždy zapamatovat konkrétní minutu a pak na ní přetočit. Tyto temné časy zdá se konečně skončily:) Uloženou pozici však zapomene, pokud ho mezitím připojíte k PC a změníte nahraný obsah (ale ne vždy, jak jsem zjistil; možná to souvisí s tím, kde provedete změnu, jestli ve složce se souborem, který máte rozposlouchaný nebo jinde, anebo záleží úplně na něčem jiném). Stejně tak, když vám zdechne akumulátor.

Srovnání s telefonem klasické velikosti

Po připojení k PC se začne ihned dobíjet. Tady bych uvítal, kdyby se dalo nastavit, od kolika procent se tak má dít. Přijde mi zbytečné, aby to začalo při každém připojení, i když je baterie třeba na 90%. Přeci jen počet dobíjecích cyklů není neomezený a já bych ho rád používal dlouhá léta. Když jsem ho jednou nechal zcela vybít, nabíjení z 0 do 100% trvalo 2h 15 min. Výdrž se mi špatně odhaduje, protože poslouchám nárazově a krátkodobě. Ve fóru lidi uvádějí průměrně nějakých 12h.
Když ho k PC připojíte vypnutý, nastartuje origoš fw, ve Win se zobrazí další disková jednotka (resp. dvě, vnitřní paměť i čtečka karty), displej neustále svítí a akumulátor se dobíjí. Po skončení dobíjení se displej vypne, takže hned vidíte, že máte nabito. Když ho ale připojíte v zapnutém stavu (s Rockboxem), mass storage se nekoná, Win ho vůbec nezaregistrují a dochází jen k dobíjení. Tady už si můžete nastavit, aby displej zbytečně těch několik hodin nesvítil.

Srovnání s padesátkou - krabičku od sirek jsem prostě neměl no:)

Moc se mi nelíbí, že místo toho, aby člověk viděl po připojení k PC jen svojí adresářovou strukturu, tak vidí celý obsah paměti, včetně systémových souborů a přednastavených složek, které se automaticky vytvoří znovu i po jejich smazání. Těch jsem se zbavil tak, že jsem jim nastavil atribut skrytý, systémáky si to proradně změnily na zpět. Při prohlížení složek v samotném přehrávači se však neustále objevují dvě s názvy ##Music# a ##Port#. Těch se nemohu žádným z popisovaných způsobů zbavit, takže mi tam pořád oxidují. Rychlost zápisu/čtení na vnitřní paměť se pohybuje v hodnotách 2,8MB/4,9MB(/s). S MicroSD jsem Clip ještě nezkoušel a ani to neplánuji - mám 2GB verzi, což mi v pohodě dostačuje (tahám s sebou akorát aktuální podcasty a hudbu tam nahraju akorát, když jdu jezdit). Na rozdíl od Cultu se dají mazat i celé adresáře s kompletním obsahem (včetně podadresářů), což se může také občas hodit. Diktafon je bez problémů použitelný, nahrávka je pěkně čistá a váš hlas dokáže lovit po celé normálně velké místnosti.

Na dlani

A jak to hraje? Lidi tvrdí, že skvěle. Já jsem spokojen, protože se to téměř neliší od Cultu (ten hrál, zdá se mi, malinko lépe, ale je to možná tím, jak dlouho jsem na něj byl zvyklý). To samé nemohu říci o dodávaných sluchátkách (délka 115cm, kabel k oběma peckám stejně dlouhý). Zvuk z mých pecek Sennheiser XX (to není jejich označení, jen si nepamatuji název a nechce se mi ho hledat) se mi líbí víc, tyhle jsou jakoby takové trochu zahuhlané. TADY dávám odkaz na jejich recenzi, kde je autor vychválil do nebes, ale z obsahu je jasné, že pravda bude asi trochu někde jinde:) Ale na jednokolku budou dobrá, aspoň budu šetřit Senny.

Obsah balení (v přiloženém manuálu není téměř nic)

Zatím tedy, až na drobné mušky, velká spokojenost a pokud sháníte ryzí audiopřehrávač, nevidím jediný důvod (snad jen kratší výdrž by mohla někoho odradit), proč pořizovat cokoli jiného. SanDisk už sice uvedl nástupce Zip, ale ten přináší akorát MicroUSB a přiblblý malinký barevný display.

Sandisk Sansa Clip Zip

Žádné komentáře: